28 Ιαν 2007

Να πετάξουν και αυτοί πέτρες… κ. Υφυπουργέ Υγείας ;

Να πετάξουν και αυτοί πέτρες… κ. Υφυπουργέ Υγείας;

Αγαπητή «Ελευθεροτυπία»,

την χρονική στιγμή που στην Γερμανία δίνουν 25000 ευρώ σε κάθε Γερμανίδα που από 1/1/2007 γεννάει παιδί, εκτός των άλλων γενναίων επιδομάτων και θεσμοθετημένων ευεργετημάτων που ισχύουν εκεί, εδώ στην Ελλάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας μιλά για στοχευμένη κοινωνική πολιτική που πρέπει να γίνεται… μπερδεύοντας τα πολυτεκνικά επιδόματα με τα προνοιακά επιδόματα!

Πολύ καλά έκανε ο κ. Κωνσταντόπουλος και νοίκιασε στην οικογένεια του 11χρονου μασκοφόρου της Θεσσαλονίκης ένα διαμέρισμα… αλλά δεν βγαίνεις και στα κανάλια να το λες…τι παράδειγμα δίνει στα παιδιά μας; μήπως εννοεί ότι πρέπει και αυτά να γίνουν μασκοφόροι για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας που τα μαστίζει; Είναι μία πράξη που έπρεπε η Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου του από καιρό να είχε κάνει.

Γνώρισα τελευταία δύο υπερπολύτεκνες οικογένειες:

- μία με 11 παιδιά, που για να μπορούν τα παιδιά να διαβάσουν επειδή εδώ ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα, έφυγαν δύο από αυτά για Κύπρο και ζούσαν μαζί με τη γιαγιά τους, έδωσαν πέρυσι εξετάσεις από Κύπρο και έχουν περάσει στα ΤΕΙ, το ένα Άρτα και το άλλο στη Δράμα… προσπαθεί ο άνθρωπος αυτό που είναι στη Δράμα να το πάει με Μετεγγραφή κοντά στο άλλο για να μην πληρώνει 2 νοίκια (δεν συζητά για Αθήνα) κάνει έγγραφα, διαμαρτυρίες… στο Υπουργείο Παιδείας, οι πάντες τον κοροϊδεύουν…μα απαγορεύονται οι Μετεγγραφές, όσοι δίνουν από Κύπρο του λένε με τον νέο νόμο από πέρυσι, τι και αν έχεις 11 παιδιά να μην τα έκανες!

- και μία με οκτώ παιδιά ... που πριν από 7 περίπου χρόνια ως πολύτεκνος, ο πατέρας με 4 ανήλικα τέκνα που είχε τότε αγόρασε ένα αυτοκίνητο 6 θέσεων με έκπτωση κατά τα 2/3 των τελών ταξινόμησης (σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία), όμως στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα η οικογενειακή του κατάσταση άλλαξε και απόκτησε άλλα 4 παιδιά, με αποτέλεσμα ....ο αριθμός των θέσεων του αυτοκινήτου που είχε πάρει, να μην επαρκεί πλέον και να τον γράφουν… οι τροχονόμοι(!!!) γιατί σε ένα πενταθέσιο αυτοκίνητο βάζει 10 άτομα. Για τον ανωτέρω λόγο προσπαθεί ο άνθρωπος να αγοράσει ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο με Μειωμένους δασμούς … το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Υγείας …τον εμπαίζουν.

Είναι βλέπετε δύσκολο για μία κατ` εξαίρεση μεταχείριση…σε τέτοιες Υπερπολύτεκνες οικογένειες, δεν είναι βλέπετε επώνυμοι, κατά τα άλλα έχουμε Κράτος Πρόνοιας!.

Χρυσόγελος Μανώλης

Ηλεκτρο/γος Μηχα/κός ΕΜΠ – εκπαιδευτικός

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. πρωτ. 12

Αθήνα, 18/1/2007

Αξιότιμη

Κυρία Μαριέττα Γιαννάκου

Υπουργό Εθνικής Παιδείας

& Θρησκευμάτων

Κυρία Υπουργέ,

επανερχόμαστε στο θέμα του υπ` αριθμ’ 344/22-11-2006 εγγράφου μας προς εσάς, καθώς και άλλες σχολές των ΑΕΙ – ΤΕΙ δημιουργούν προβλήματα στις μετεγγραφές των φοιτητών και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση.

Όπως μας καταγγέλλεται από μέλη μας πολύτεκνους, κάποια ΤΕΙ - ΑΕΙ δημιουργούν προβλήματα στις μετεγγραφές των φοιτητών, που προέρχονται από τον Β΄ κύκλο των ΤΕΕ ή από εσπερινά Λύκεια και δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του ν. 3404/2005 με το πρόσχημα ότι οι … εξετάσεις εισαγωγής αυτών χαρακτηρίζονται ως ειδικές εξετάσεις και άρα η παρ. 4 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου τις απαγορεύει!

Πουθενά όμως στον ανωτέρω νόμο ή στην αιτιολογική έκθεση αυτού, δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο αναμφισβητήτως, αλλά ούτε ήταν και στην πρόθεση του νομοθέτη ο περιορισμός των ισχυουσών ευεργετικών διατάξεων για τους πολύτεκνους . Αντίθετα ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια ότι οι διατάξεις του νόμου «… εφαρμόζονται μόνο για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο …» και τέτοιες είναι και των ΤΕΕ αλλά και των εσπερινών Λυκείων. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διατάξεις εισαγωγής των αποφοίτων του Β΄ κύκλου ΤΕΕ στα ΤΕΙ δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ευεργετικές διατάξεις ή ευεργετικής μεταχείρισης καθότι η βάση εισαγωγής του 10 σ’ αυτούς ισχύει από το 2001!

Επίσης, ουδέποτε στο παρελθόν και με τους προγενέστερους νόμους 3282/04 ή 1966/91, αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στο θέμα των μετεγγραφών οι προερχόμενοι από τα ΤΕΕ ή από τα εσπερινά Λύκεια.

Είναι προφανές ότι κάποιοι σε ορισμένα ΤΕΙ - ΑΕΙ διαπνεόμενοι από αντιπολυτεκνική διάθεση προσπαθούν με αυθαίρετες ψευδοερμηνείες να μην εφαρμόσουν το νόμο, και θεωρούν τα παιδιά αυτά ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού!…ή μήπως δεν υπάρχει Ισοτιμία μεταξύ Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης ή ημερήσιων και νυκτερινών Λυκείων;.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας με διευκρινιστική εγκύκλιο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις σε βάρος των παιδιών των πολυτέκνων.

Με την βεβαιότητα ότι θα είναι άμεση η παρέμβασή σας.

Διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος Ευάγγελος Παπαγιάννης

Για το Δ.Σ της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ

Το εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο της ΟΛΤΕΕ ΤΕΥΧΟΣ 58

Οι παροχές έφεραν γεννήσεις

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε. ΤΜΗΜΑ Β"Μητροπόλεως 15 101 85 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Λέκκα ΕυγενίαΤηλέφωνο: 3246321FAX: 32.48.264 Αθήνα, 12.01.2001Αρ.Πρωτ.:Δ2/7199 Βαθμός Προτερ.:

ΘΕΜΑ : Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή
Σε απάντηση του αριθμ. Φ.1.1/292/25.1.2000 εγγράφου σας, που αφορούσε το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του ν.2683/99 και την αριθμ. 291/2000 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, αν με σαφήνεια δηλώσει το φορέα εργασίας του και το ακριβές ωράριο απασχόλησης του, δεδομένου ότι η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία με αμοιβή και μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο, πάντα με την προϋπόθεση ότι συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του υπαλλήλου και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και εν γένει δεν εμπίπτει στις περιοριστικές διατάξεις των ανωτέρω διατάξεων. Η σχετική άδεια χορηγείται από την υπηρεσία σας, γιατί εμπίπτει πλέον στην αρμοδιότητά σας, βάσει της αριθμ. ΣΤ5/56/13.11.2000 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά «Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής με «εντολή Υπουργού» στους Προϊσταμένους των Δ/νσεων και Γραφείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης των Νομών και Νομαρχιών» (ΦΕΚ 1409/17.11.2000 τ. Β"). Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την αριθμ. 301/2000 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιτρέπεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Δ/θμιας Εκπ/σης η απασχόληση ως ωρομισθίων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε φορείς του δημοσίου τομέα ή η συμμετοχή τους στη διοίκηση φορέων του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή με την προϋπόθεση μόνο ότι προβλέπεται από ειδική διάταξη νόμου. Όσον αφορά τον κλάδο ΠΕ13, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.2683/99 και την αριθμ. Δ2/12172/18.102000 εγκύκλιό μας, οι καθηγητές του προαναφερόμενου κλάδου, νομιμοποιούνται να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου, ως δεύτερη εργασία, χωρίς να προαπαιτείται η χορήγηση της σχετικής άδειας από την Υπηρεσία. Τέλος, σε κάθε περίπτωση η απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) ώρες εκτός αν στους φορείς που προσφέρεται η εργασία ορίζεται διαφορετικά με ειδικές διατάξεις. Σε όλα τα παραπάνω προέχει η εύρυθμος λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου όπου ανήκουν οι εκπ/κοί και πάντα ότι δεν θα παρακωλύεται η ομαλή εκτέλεση του διδακτικού τους έργου σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 55 του ν.1566/85. Σας επισυνάπτουμε τις αριθμ. 301/24.5.2000 και 291/12.5.2000 Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την αριθμ. Δ2/12172/18.12.2000 εγκύκλιό μας, καθώς και το ΦΕΚ 1409/17.11.2000, που αφορά μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για την ενημέρωσή σας.

Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣΑΘΑΝ. ΓΟΥΣΙΑΣ

Εσωτερική διανομήΔ/νση Προσ/κού Δ.Ε.Τμήμα Β' (2)

Βράβευση αριστούχων

Η ΕΟΠΑ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη γιορτή βράβευσης για τους αριστούχους μαθητές – επιτυχόντες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μελών της Οργάνωσής μας.. Η ημερομηνία και ο τόπος της γιορτής μας θα γνωστοποιηθεί στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας της ΕΟΠΑ «Επικοινωνία».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2007 να προσκομίσουν στα γραφεία της Οργάνωσης (ή να αποστείλουν με φαξ: 210- 5234.654) αντίγραφο των εξής δικαιολογητικών :

ü Οι μαθητές Γυμνασίου που τελείωσαν το σχολικό έτος 2005-2006 με βαθμό άριστα 18 ½ και οι μαθητές ενιαίου Λυκείου – Δημοσίων ΤΕΕ, που τελείωσαν το σχολικό έτος 2005-2006 με γενικό βαθμό άριστα 18,1 και άνω βεβαίωση από το σχολείο τους.
ü Οι εισαχθέντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006 αντίγραφο της εγγραφής τους.
ü Οι αποκτήσαντες πτυχίο ανωτάτων σχολών ΑΕΙ – ΤΕΙ, μάστερ ή διδακτορικό το ακαδημαϊκό έτος 2006, αντίγραφο του πτυχίου ή του αντιστοίχου τίτλου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τελευταία μέρα κατάθεσης δικαιολογητικών ορίζεται η Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2007.

18 Ιαν 2007

Η ΑΣΠΕ επανέρχεται στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών

Κυρία Υπουργέ,

επανερχόμαστε στο θέμα του υπ` αριθμ` 344/22-11-2006 εγγράφου μας προς εσάς, καθώς και άλλες σχολές των ΑΕΙ – ΤΕΙ δημιουργούν προβλήματα στις μετεγγραφές των φοιτητών και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση. Όπως μας καταγγέλλεται από μέλη μας πολύτεκνους, κάποια ΤΕΙ - ΑΕΙ δημιουργούν προβλήματα στις μετεγγραφές των φοιτητών, που προέρχονται από τον Β΄ κύκλο των ΤΕΕ ή από εσπερινά Λύκεια και δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του ν. 3404/2005 με το πρόσχημα ότι οι … εξετάσεις εισαγωγής αυτών χαρακτηρίζονται ως ειδικές εξετάσεις και άρα η παρ. 4 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου τις απαγορεύει!

12 Ιαν 2007

SOS για τα Δημόσια ΑΕΙ

PEΠOPTAZ: NIKOΛ. TPIΓKA - MIXAΛHΣ NIBOΛIANITHΣ

Η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει προκαλέσει νευρική κρίση σε μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία. H ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας έχει σίγουρα φανατικούς αντιπάλους, αλλά και σφοδρούς υποστηρικτές. Oλοι όμως, σε όποια πλευρά και αν ανήκουν, δηλώνουν απερίφραστα ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και να εφαρμόσει στην πράξη την πλήρη αυτοδιοίκησή της.

Oλοι φοβούνται επίσης ότι εάν προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 16) θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων AEI, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργηθούν πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων και ταυτόχρονα θα υπάρξει κίνδυνος υπερσυγκέντρωσης νέων ιδιωτικών ιδρυμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις (Aθήνα και Θεσσαλονίκη), με κατάρρευση όλου του περιφερειακού συστήματος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Aκόμη και οι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζουν την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει με κάθε λεπτομέρεια να ρυθμίσει τη λειτουργία τους, σχετικά με την εισαγωγή των φοιτητών, τη χορήγηση των πτυχίων, την επιλογή του διδακτικού προσωπικού και φυσικά τον έλεγχο σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών.
Oι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά την ίδια στιγμή έχει και υποχρέωση να βελτιώνει κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είναι η δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Zητούν επίσης να μπει μια τάξη στα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας.
Oσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης μπορεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να μην απαγορεύεται πουθενά, όμως ο κορμός της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελείται από δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όμως είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

8 Ιαν 2007

Κατεπείγουσα εγκύκλιος της ΑΣΠΕ

από 1ης Ιανουαρίου 2007 ισχύουν και τα σωματεία εφαρμόζουν τ’ ακόλουθα:

1) Η θεώρηση των πολυτεκνικών ταυτοτήτων θα γίνεται για τρία (3) έτη.

2) Από τις οικογένειες – μέλη των σωματείων, που λαμβάνουν το επίδομα ουδεμία συνδρομή θα εισπράττει το σωματείο, όπως ορίζει ρητώς η διάταξη του άρθρου 16 του Ν. 3454/2006, αφού η παρακράτηση των συνδρομών τους (1,5 ευρώ μηνιαίως) θα γίνεται απ’ ευθείας από τον ΟΓΑ και θ’ αποδίδεται όπως ορίζεται στον νόμο και έχετε ενημερωθεί.

3) Τα σωματεία θα εισπράττουν συνδρομή, η οποία είναι πλέον ενιαία για όλα τα σωματεία και ανέρχεται σε 1,5 ευρώ τον μήνα δηλ. 18 ευρώ ετησίως και 54 ευρώ την τριετία, για την οποία θα γίνεται η θεώρηση στις εξής περιπτώσεις:

α) από τις οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν σύνταξη.

β) από τις οικογένειες, που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα και δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ούτε την σύνταξη (δηλαδή: τον γονέα που έχει τέκνα από δύο γάμους, και δεν λαμβάνει ούτε επίδομα ούτε σύνταξη, τον χήρο που τα τέκνα του είναι άνω των 23 ετών όλα και φυσικά δεν λαμβάνει την σύνταξη).

Η εγκύκλιος

1 Ιαν 2007

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Αρμόδια ΥπηρεσίαΥπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Σύμφωνα με το Ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138Α/2004), Ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253Α/2004), απόφαση 1104059/7953/2004 (ΦΕΚ 1962Β/2004) και απόφαση 1042913/2833/0016/ΠΟΛ. 1068/2005 (ΦΕΚ 580Β/2005), θα χορηγηθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και κατά το έτος 2006.
Σας υπενθυμίζουμε τα όσα έχουν γίνει δεκτά με προηγούμενες εγκυκλίους καθώς και λύσεις σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν μετά τη λήξη της χορήγησης του επιδόματος έτους 2005.